Er du stadig af den overbevisning at sukker feder?
De fleste tror, at sukker er djævlen, når man har med vægttab eller fedtreducering at gøre; det skal der laves om på. I denne graf som illustrerer det daglige sukkerindtag i USA vs. overvægt hos voksne, ses en tydelig reducering af sukker fra år 2000 og frem. Desværre er procenten af overvægtige stadig stigende, og hvordan kan det egentlig være? Hvis sukker var skyld i overvægt, ville kurven stille og roligt flade ud men det er ikke tilfældet. Problemet er ikke sukker men derimod kalorier, der bliver simpelthen indtaget for meget mad generelt, og det ville være synd at gøre sukker til den eneste synder. Kan en masse sukker så sagtens spises, så længe du er i kalorieunderskud? - Ja, det kan det faktisk godt, dog skal det siges, at der kan være andre problemer i at have en kost med meget sukker. Det største problem i forhold til vægttab er, at sukker ikke mætter særlig meget, og det vil hermed være lettere at overspise på sukkerholdige madvarer (læs: spise for mange kalorier). Da overspisning er “maindriveren” til mangel på resultater, bliver man nødt til at være mere smart, når det kommer til valg af madvarer. Ved at spise mere fiberrigt kost fra kilder som fx fuldkornsprodukter, grøntsager og frugt, er der langt større chancer for at indtage færre kalorier, samt en smule fokus på at øge proteinindtaget fra kilder som kød, fisk og magre mejeriprodukter, vil du helt naturligt sænke dit daglige kalorieindtag. Ses der på sundhed generelt, er sukkerholdige madvarer ikke just dem med flest mikronærringsstoffer, og du vil måske komme i vitaminmangel, hvis alt indtaget af kulhydrater kun kommer fra sukker. Disse er typisk også uden fibre, som hjælper med at opretholde en normal tarmfunktion og giver en god mæthedsfornemmelse. Hvad kan vi så bruge det her til? - Du behøver ikke være sukkerforskrækket, du behøver generelt slet ikke være bange for noget mad. Der er ikke noget der isoleret set er sundt eller usundt, det handler om mængder og kontekst. Er du i gang med et vægttab, kan det være en fordel at have fokus på sukkerindtaget, men det er ikke nødvendigt at udelukke det. Du kan følge en hvilken som helst diæt, kur eller livsstil, men intet vil virke medmindre du er i kalorieunderskud, og det kan sagtens lade sig gøre samtidig med, at der spises sukker. Spørg dig selv - “Vil jeg droppe at spise sukker resten af mit liv?” Jeg tror det er de færreste, der kan opretholde en livsstil uden at spise sukker. Find en måde at implementere det i din hverdag, så du fortsat kan nyde godt af de ting, som du kan lide og samtidig få de gode resultater med dit vægttab.
0 Kommentarer
Når de fleste ønsker at reducere deres fedtmasse, er det oftest kropsvægten, der er i fokus og endda i så høj grad, at andre vigtige faktorer bliver glemt. For de fleste giver det en fed følelse i kroppen, når vægten går ned, man føler sig tilpas og får ny motivation til den kommende uge. Viser vægten derimod stilstand eller endda en vægtøgning, bliver de sidste mange ugers gode resultater glemt, dagen er ødelagt og i nogle tilfælde er hele ugen spoleret. Man står altså tilbage med en følelse af, at der skal startes forfra. Problemet ved kun at fokusere på vægttab er, at vægten kan påvirkes af mange forskellige faktorer såsom væskemængden i kroppen, hvor meget mad der er indtaget dagen før, hvor stresset man har været, sammenlagt søvn, antal toiletbesøg og mængden af aktivitet. Med dette sagt er det meget normalt, at vægten kan svinge mellem 0,5-2kg dag til dag.
En god idé kan være, at anvende centimetermål sammen med kropsvægt, det vil give et langt mere realistisk billede af ens fremgang, der kan f.eks. måles omkring hofte, talje, begge lår og arme til at danne et fint overblik. Det kan nemlig sagtens opleves, at vægten står stille i en periode samtidig med, at du fortsat taber centimeter. Jeg har før oplevet, at en kunde “kun” var gået ca. 3kg ned på 10-12 uger, men samtidig havde smidt 23 cm fordelt over kroppen. En anden vigtig ting er, at give dig selv nok tid. Jeg ser desværre ofte, at personer har et urealistisk billede af, hvad som kan lade sig gøre inden for en given tidsperiode, det er nok et resultat af de klassiske “kurer/diæter”, der præger forsiderne hver uge, hvor der loves guld og grønne skove på få dage eller uger. Bøfkurer, suppekurer, grøntsagsdiæter og hvad de ellers finder på. Eller eksempler på forskellige helseprodukter som fx C9, der bliver markedsført i bedste ”amerikanerstil” med fake transformationsbilleder og selvskrevne udtalelser, igen noget jeg ser som en negativ bidragelse til, hvad der i virkeligheden kan lade sig gøre. Hurtige resultater kan sagtens lade sig gøre med en kostplan på lave kalorier og en masse træning, problemet er bare at læringsprocessen går tabt. Her har du blot fulgt en plan, hvor hovedet har kørt på autopilot uden nogen nærmere forståelse for det du laver, og når gamle spisevaner så vender tilbage, vil de fleste typisk tage det hele på igen efter en kort periode. Et andet problem ved at køre de her “lynkurer” er, at den mængde kropvægt der tabes hovedsageligt kommer fra væske. Selvom det ser super fint ud på vægten, har du altså ikke fået det visuelle resultat, som du havde håbet på. Hvis du derimod tager tingene i et roligt tempo, bliver du en del af processen; du forstår pludselig, hvorfor du gør, som du gør, og dine resultater er ikke længere tilfældige. For at ændre livsstil skal man typisk ind og arbejde med nogle spisevaner- og adfærd, det kan være en proces, der kan tage lang tid, til gengæld vil de kilo du smider efterfølgende aldrig vende tilbage igen. |